quadrisquare.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
 
°°°°°°°°°°°°°°°°
Aardige Links:
 
René maakt mooie
tuinmeubelen:
 
 
 
 
en bij " Tante Tonnie " zie je
héééél leuke kadootjes te koop,
voor èlke gelegenheid of feest :
 
 
 
 
 
En Atelier LEERMAKERS
waar men  inventief en
creatief  is in het fabriceren
van  LEREN TASSEN...
 
 
 
 
°°°°°°°°°°°°°°°°
meeleven met de
vogels op hun nest:
 
 
Beleef de Lente gaat weer dicht,
tot het volgend voorjaar 2013 !
 
°°°°°°°°°°°°°°°°
 
Loesje doet en boekje open...

Actuele Loesje

 
 
 
Gadgetsfournis par Google
°°°°°°°°°°°°°°°°°
Nog een mooie en
lèkkere punt-blog is :
 
 
Ga beslist eens
bij An kijken !
°°°°°°°°°°°°°°°°°
 
Een mooi NLDs verhalen-blog is:
 
http://henksweerman.punt.nl
 
Vollop gratis te lezen !
 
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Weerbericht / météo
Toulouse :
 
 
 
 
Weerbericht / météo
FRANCE :
 
 
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
 
Van de frontpagina van
Hispano - América
komt dit vandaan:
wat ik even als 'kleur
bekennen' hier neerzet:
ik ben dus TEGEN
stierenvechten!
 
13868 1287762477996 1348217483 828551 168352 n
Ce sigle vient de la page
d'accueil de
Hispano - América 
et pour annoncer 'ma
couleur' je le place ici:
Je suis donc
ANTI corrida !
 
 
 
Filipijnen - het fruit daar
......Filipijns fruit.....
 
Héérlijk het tropisch fruit, recht van de boom soms....
 
In de Filipijnen heb ik bananen in alle soorten, kleuren en maten gegeten, de ècht géle banaan ( niet alleen de schil, maar ook het binnenste is géél ) vind ik het allerlekkerste en dan die piepkleintjes, tweede lekkersten...
Fichier:RedBananasMetepec.JPG
Bananes rouges     rode bananen
 
Fichier:Bananavarieties.jpg
Différentes variétés de bananes
Verschillende soorten bananen
 
Er zijn groene, 'zwarte' (donkerbruinig), rode en de gewoon-gele banaan zoals we die in europa zien... maar ter plekke waar ze normaal rijpen en dan pas geoogst worden, is de smaak van de méést gewone banaan al een stuk lekkerder dan die die we hier eten !
Er zijn er ook om te bakken, die je ook in stalletjes aan een (saté-)stokje geroosterd kunt kopen, als tussendoortje tijdens een uitstapje bijvoorbeeld... Mmmm....
 
Ook héérlijk :  de mangos, de géle dààr zijn zo lekker en praktisch zonder vezels, die we hier in de winkels zien - groen met soms een rood blosje - hàlen het daar niet bij !
 
 
mango in blokjes gesneden, zò van de schil af te eten...
 
Zo fruitig, zoet, sappig...  zò kan ik ze hier in frankrijk nooit kopen, ook al zijn er gespecialiseerde winkels en exotische fruit-afdelingen in de grotere supers....!
 
In zakjes kun je ook langwerpige schijfjes gedroogde mango's kopen, zoet, droog maar niet taai, integendeel ! ik neem er altijd een voorraadje van mee, want ook dàt vind ik hier niet... Als er 'gedroogde mangos' op een zakje staat probeer ik het, maar het is echt niet als wat ik van daar meebreng, telkens valt het me tégen :
 
Fichier:Mangues sechees.jpg
(deze zijn van het soort gedroogde mangos die ik NIET lekker vind...)

hyper droog en taai,  of juist slijmerig... blèèrrk..

Maar die zakjes gedroogde mangoes uit de Filipijnen zijn een délikatesse ! !
 
dit zijn de lèkkere gedroogde mangos uit Cebu / Filipijnen
klik op de pijl om de uitgestalde zàkjes te zien,
en de overal aangeboden gitaren van Mactan - Cebu ook....
 
 
Fichier:Mango and Beancurd Dessert (313854353).jpg
mango-juice of mango-shake, lèkkerrrr....
 
Maar : mijn schoondochter heeft me 1x 'beet' gehad met mango  zo zuur is als citroen...
het was al geschild en in repen opgediend, iets witter van vruchtvlees...  Gretig zette ik er mijn tanden in en als je toen mijn gezicht gezien had... ( er zijn fotos van gemaakt door zoonlief, die dàt speciale zure soort mango al kende...) Héél gezond en vitamienerijk schijnbaar, maar geef mij toch maar de zoéte gele mango's ! !
 
Over zuur gesproken, die piepkleine groene knikker-ronde citroentjes, lemonsito,  een speciaal soort 'zuur',  als ze goed rijp zijn tegen zoetzuur aan...  Ik kan ze zo eten, zonder een spier te vertrekken...   ( ik zie dan wel tevoren wàt het is natuurlijk...)
 
Citrusvruchten te over,  buiten de gele of groene 'gewone' citroenen ook natuurlijk vele soorten sinaasappels, mandarijnen en 'buongon' een echt gròòt soort pomelo / grapefruit.. 
 
Bij buren van zoon's huis staat een boom aan de rand van hun tuin -straatkant-  met énorme ovaal-ronde vruchten met een zeer ruw-gebobbelde donker-groene 'schil', tot wel zo'n 30 / 40 cm 'lang', en die wegen zwaar.... ( ik heb gevoeld )   Dat is  Jack-fruit Fichier:Artocarpus heterophyllus fruits at tree.jpg
jackfruit
met licht doorzichtig-groenachtig getint vruchtvlees in een soort vliezige 'kamertjes' als van de sinaasappel/mandarijn/grapefruit, maar dan niet in cirkels naast elkaar , maar vertikaal in en door elkaarlopende niveaux. Pitten als van pompoenen.   Heel sappig, maar flauw - weeïg van smaak, ( heb ze ook geproefd )
 
Pinya = ananas
en verder nog durian-fruit

 

even groot als het jackfruit,  
tambis ( of water-appel,  een vrucht met veel vocht geliefd door de kinderen)
 
tambis
 
en de tamarinde-vruchtjes, die ik er niet vers zag maar alleen ook in zakjes gekonfijt... op rolletjes van enkele gesuikerde vruchtjes naast elkaar in een gekleurd cellofaanpapiertje, wat dààrna dan weer met zout in een volgend cellofaantje is gewikkeld... Ik houd hier ook van en dit hoort ook bij de door mij ingenomen voorraad. De kleine kleverige zwarte vruchtjes hebben verhoudingsgewijs een grote buin-blinkende pit ( in de vorm van een kapucijner, niet rond, niet vierkant...)
 
Verder marang - met en super dikke steel en ruwe schil- en atis, santol ( zoet-zurig),  mangosteen
 
 
en nog ander fruit wat ik niet weet of ik het gegeten heb, in mixen of salades misschien waarvan ik niet altijd wist wat ik eigenlijk at... maar wat wèl lèkker was...
 
En dan "lest best" : de cocosnoot !
Bucco-juice, een kerverse kokosnoot met de groene bast er omheen waarvan men een kapje open hàkt, een rietje erin en de heerlijk kokosmelk - nog niet witachtig ! maar glashelder - opslurpen... Waarna men hem verder opent voor je en met een lepel schep je er dan het nog gelatine-achtige vruchtvlees uit.....MMMmmmm...
 
 
( A young coconut, ready to drink )
bucco-juice, soms met een hybiskus-bloem
of een papieren parasolletje gedekoreerd...
ER zijn ook stalletjes in de stad waar je kant en klaar voor thuis-gebruik het sap in een plastic zakje opgevangen en het uitgeschepte gelatineachtige vlees in een andere plastic zak kunt kopen, kervers voor je ogen klaargemaakt. Achter die stalletjes liggen bèrgen lege kokosnoten te wachten op de ophaaldienst, want het wordt gerecycleerd !
 
Wat is de kokosnoot die je in europa kunt kopen dan een droge, harde, vrucht, niet alleen van buiten maar het binnenste wit moet je ook eruit hàkken en dan goed kauwen... Vond ik ook al lekker hoor, het beetje troebele melk dronk ik ook graag, maar wàt een verschil met die vèrse...
 
Tomaten zijn daar ook goed,
 
maar  Appels daarentegen zijn er per stuk verpakt, duur, en smaken naar niets.... Import uit Europa of Amerika...  Dàt is dan groen/onrijp geoogst en vervoerd, wat ten koste gaat van de smaak (en de vitamientjes ?)
(even buiten het onderwerp: ook aardappels zijn er per 2 of 3 verpakt, kunnen jullie je dat voorstellen, wij die aaardappels per 5 of 10 kilo minimaal kopen... Zo kopen zij daar wel rijst per 10 of 15 kilozakken.. en wij maar per 500 gram/1 kilo; Elk heeft zo zijn eigen nationale voeding, al naar wat er ter plekke groeien wil)
 
Een mooie site over Filipijns tropisch fruit op deze link :   http://www.philippines.hvu.nl/fruit2.htm
  
Wens jullie een fijne, fruitige Midweekse dag,
tot het volgende logje maar weer !
hanny

Reacties

Pagina12
jaap50 op 06-03-2012 07:14
Hallo...
 
 
Afz opa jaap
Pagina12
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl